Armacash Pénztárgép és Irodatechnika

Ügyelet

Gyorskereső
 


Online pénztárgép AEE-XML napló fordító


A gombra kattintva kipróbálhatja az online pénztárgépekből kinyerhető naplófájlok elemző és megjelenítő eszközét!




Kategória


Belépés
A kosárban 0 db termék van
0 Ft összegben.

Kosaram | Rendelés | Ürítés
Felhasználónév:


Jelszó:


  Regisztráció

Elfelejtette jelszavát?

CashCube Light online pénztárgép teszt 1. rész


Ahogy egy kedves műszerész ismerős fogalmazott: A cashcube olyan mint a csokító randa de finom. - és még nem is ronda szerintem :) - 2014.05.17.
 
A CashCube light online pénztárgépet már azelőtt jóval lehetett ismerni, mielőtt az első darabot a kezünkbe foghattuk volna. Térjünk egy kicsit ki az előtörténetre, hiszen a hozzáállás jó része innen fakad, a gép - sajnos - csak utána jön :(
 
Annó, mikor hírbe hozták az LA Pénztárgépet, rögtön az OPT Kft után, sokan mondták, hogy egy új megjelenő név egyáltalán nem biztosíték arra, hogy jó pénztárgép lesz a végtermék. Mindettől függetlenül sokan a régi "ismeretségek" okán már rögtön temetni kezdték a cég minőségét: ezek voltak a műszerészek, hiszen csak nekik lehetett kapcsolatuk az LA Pénztárgép Kft tulajdonosaival.
 
Aztán januárban jött az új hír, az eddig is AEE-t gyártó Tekinvest (a NovaTEK pénztárgép AEE-jét is ők gyártják) beszállt a cégbe, így kialakult a háttércsapat: a régi motorosok a piacról: Várkonyi Gábor, Mátyus Ernő, valamint az új technológiát behozó Tekinvest. Ezek után februárban megjött a kereskedelmi oldal is Bálint Zoltán személyében (volt JapánCash Company), valamint Cziránku Ildikóval (volt ALT Cash Kft, kvázi ügyfélszolgálati vezető). Február végére tehát kész volt a teljes csapat, indulhatott a tömeges kiszállítás.
 
Pontosabban indulhatott volna, de a gyártás - miután felvállaltan, valamint büszkén sok alkatrész magyar gyártású: "Várkonyi Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy az LA Pénztárgép Kft. által forgalmazott online pénztárgép az egyetlen, kizárólag magyar fejlesztésű és gyártású készülék" forrás: armacash hír, kicsit lassabban indult be a vártnál, így csak áprilisban indulhatott el a tömeges kiáramoltatása a Cashcube-nak.
 
Innen datálható az éles tesztje a CashCube online pénztárgépnek - a többiek pár hónap előnyben (vagy hátrányban?).
 
 
1. A gép kialakítása:
A kinézete a CashCube-nak a kinek tetszik, kinek nem kategóriát képviseli. Az LA nem kevés energiát ölt egy új, modern kinézetű pénztárgép elkészítésébe, így alapból nem ér leszólni semmiképp :). A döntött állapot mindenképpen jót tesz a betekintési szögnek (kijelző), valamint a billentyűzet használatának. Kényelmesen látható az összes adat mind a billentyűn, mind a kijelzőn. Az, hogy két színben készül (fekete és fehér) szintén ad egy választási lehetőséget a kinézet miatt, így sok géppel ellentétben, bár egy modellről van szó, rögtön két opciót kínál fel. A fekete előnye, hogy a koszolódás talán kevésbé látszik, hátránya, hogy a por viszont nagyon. A fehér pont fordítva, viszont talán jobban illik egy ruházati, vagy ékszerboltba pl.
A megemelt megoldáshoz szükséges áttetsző plexi feldobja a gépet, kifejezetten - bár nem vagyok egy látványtervező - modern külsőt ad a gépnek. Véleményem szerint a csatlakozók elhelyezése nem sikerült a legjobb helyre: minden működőképes és megoldható, de ha minden csatlakozóba rakok eszközt, akkor nem a legjobb helyen - vizuális szempontból - jön ki a kábelrengeteg.
A kijelző méretét savallottam először mikor megláttam: nem a láthatóság miatt, ez rendben van, de a gép mérete és kialakítása szinte kiált egy nagyobb, szélesebb kijelzőért. Érthető okok állnak ugyan ezen választás mellett: tervezési és gyártási költségek fölkúsztak volna rendesen, de reméljük, hogy hosszabb távon lesz esetleg egy nagyobb kijelzős változat (akár a CashCube Pro megjelenése után).
 
2. Kijelző:
Az előző mondatokra visszautalva még: nagyobb kijelző jól nézett volna ki a nagyobb gombok mellett. Egyéb szempontból jól látható a 4 soros, 16 karakteres, kék megvilágítással, fehér szöveggel kitalált kijelzője a CashCube-nak. A 4 sor szokás szerint elég a megjelenítendő információknak, a menüben nagyon hasznos, hiszen előre-hátra minden látható, és gyorsan megtalálható.
A kijelző majd minden szögből jól látható: a pénztárgép hátuljátol lefele meg ne nézegesse senki az operátor kijelzőjél, arra ott a vevő oldali kijelző: a kedves ügyfél azt nézegesse :)
A CashCube hátulján egy 2 soros, 16 karakteres kijelzőt találunk, ugyanolyan technológiával: jól látható és olvasható, a 2*16 karakter pedig bőven elég a vevőnek (fizetés módja és végösszeg).
Talán egy kicsit túl van húzva a fényerő a kijelzőkön - virít a CashCube :), de ez nagyon marginális esetekben okozhat zavart, viszont nappali fényben, nyáron meg jól jöhet.
 
3. Billentyűzet:
A billentyűzete talán fogalmazhatunk úgy: nagyon újszerű és egyedi a magyar pénztárgéppiacon. Fontos részét képezi a dizájnnak, hiszen a gép első felületének felét foglalja el, nagy hangsúlyt helyezve a billentyűk méretére. Sok idősebb ügyfelünk hiányolta a nagy billentyűket, amin mind a számok, mind a piktogrammok, mind a feliratok jól láthatóak. Nos, ez sikerült a CashCube Light-nál!
A CashCube cherry billentyűinek futása teljes rendben van, gyorsan lehet ütni, észlelhető, hogy leütöttem a gombot, így abszolút nem fogható az elütés a billentyűzetre. Az egyetlen "furcsa" - azért az idézőjel, mert csak szokatlan, nem rossz, hogy a billentyűk között nincsen térköz, így az elütés ebből adódhatna; de nem, mert a billentyűk mérete miatt könnyen kezelhető, a mérethez meg be kellett áldozni a térközt, az biztos.
Elrendezés szempontjából a teljesen megszokott használat szerinti: összeg + gyűjtő + összesen - balról jobbra elrendezve.
 
4. Nyomtató:
A nyomtatója a mára már megszokott 57mm-es hőnyomtató, soronkénti nyomtatása 12*24 pixel, 32 karakter. Sebességre a gyártói adat 15 nyomtatott sor / másodpercet ad meg, érzésre rendesen, gyorsan nyomtat. A lassulás az AEE kommunikációja esetén történik meg néha, nem a nyomtató "hibája", ez jellemzően a napnyitásnál érzékelhető: váltó lezárása után kis szünet, és nyomja a papírt. Ugyanez a zárásnál nem vehető észre: először nyomtat, aztán vár, így a naplófile-ok írásánál lehet ez a kis kommunikációs időzavar.
De kell is a sebessége a CashCube-nak, hiszen a zárószalag nem rövid (két jelentést nyomtat), így arra sem kell várni.
A nyomtatási minőség teljesen tökéletes, ez még nem volt egy pénztárgépnél sem probléma, lévén normális hőpapír esetén ez el is várható! Erősen nyomja ki a karaktereket, így eléggé kontrasztos a fehér háttérhez, tökéletesen olvasható.
 
5. Külső táp
A CashCube light tápja teljesen rendbenl évő, egyszerű, klasszikus megoldás. 9V/4000mAh tápegység, megfeleő hosszúságú vezetékkel, egyedül a csatlakozó elhelyezése zavart egy kicsit - az első pontban említett lehetséges tumultus miatt. Ami a tápellátásban hiány, az az akku: sokszor jól jönne egy kis plussz idő áramszünet esetén, nem kéne nyugtázni. Esetleg egy későbbi modellben a hátsó emelt résznél elhelyezhető lenne, vagy kiegészítőként akár egy plussz akkumulátoros hátsó rész is eladható lenne (egy kábellel csatlakoztatni a mostani csatlakozóhoz, a külső táp pedig ehhez csatlakozik).
Álltában 4W körüli fogyasztást produkál, nyomtatás közben megy fel 17-18W-ig. Normál értékek úgy általában ezen eszközök között.
 
6. Használat:
A CashCube light - nem csak ennek, de most erről írok - egyik legérdekesebb pontja lehet. Használható, sok a kínlódás, vagy egyszerűen tökéletes?
Az első bejött, a másik két szélsőséges esetről majd egy-két év használat után :) Tökéletesen használható gép. Menüje - más gépnél már megszokottan - egyszerű, a 4 sor miatt könnyen áttekinthető. A napnyitás logikus felépítése (azonnal nyomhatjuk bele a váltót, így nem feledkezik meg róla senki) jó megoldás, hiszen ez minden nap kötelező feladat. A billentyűk elrendezése a CashCube light -nál sokat segít a használatban: a feliratok, a nagy számok leegyszerűsítik az átláthatóságot. A kijelzőn gyorsan áttekinthető minden a nyugták készítése során is (előző tételek, részösszeg), így sokkal kevesebb a rontás esélye is. De ha mégis sikerült: ott a sztornó lehetősége :) Kíméljük a jegyzőkönyvkészítést, ahelyett tökéletes, gyors, és követhető megoldás.
A zárásnál sincs semmi probléma, itt is a menüs rendszer segít, valamint elég részletes adatokat lehet lekérni. Így áttekinthető akár pénztáros, akár gyűjtő szerint a forgalom, ami egy lokális vezető (boltvezető, részlegvezető, stb) esetén hasznos funkció a CashCube light -tól.
 
7. AEE egység
Na ez az a pont, ahol a pejoratív feltételezések elindultak: a Tekinvest AEE -jével már voltak gondok a többi modellben, itt miért ne lenne?! Igaz és nem is. Valóban vannak belassulások néha az AEE kommunikációban, ez valószínűleg a "túltitkosított" kommunikációnak köszönhető. Minek kellett vajon ekkora biztonságot megkövetelni egy egyszerű pénztárgép esetén? Hívja az NGM műszaki osztályát :)
Ettől függetlenül a belassulások nem veszélyeztetik a használatot, hiszen a legjellemzőbbek a nyitásnál, zárásnál fordulnak elő. Tény, hogy ennek nem kell örülni, de azért nem katasztrófa helyzetet eredményez (az ellentábor véleménye inkább ide húz, a valóság viszont nem ennyire drasztikus). Amennyiben ez nem szerkezeti, hanem szoftveres probléma, akkor pedig javítható is egy későbbi frissítéssel.
Szoftver verzió, ha már előjött: a V004-gyel indul a gép, ami a többi modellnél valószínűleg a V003-at jelenti, és már ebben is sok gyermekbetegséget javítottak (miközben írom, érkezik az Euro-150-re a V003, így sokszor meg kellett az írást emiatt is szakítani :)), és alig egy év múlva valószínűleg az ÖSSZES online pénztárgépen javítják remélhetőleg az összes felmerülő hibát, illetve igény szerint alakítják őket - nem csak a CashCube esetére igaz az élesteszt hiányából adódó problémák, de nekik legalább ott volt a másik típus 10.000 db-os éles tesztje decembertől áprilisig.
 
Mindent figyelembe véve: ez a gép is olyan, mint a többi és mégsem. Ugyanazt tudja végeredmény szempontjából: adóügyi bizonylatot állít elő. És mégsem, mert kapott egy teljesen új köntöst, billentyűzetet és a Tekinvest, mint fejlesztő miatt egy óriási előnyt a későbbi lehetőségek miatt! Felhő alapú lekérdezések, PC-vel való kommunikáció, rendszerben való kezelés, stb. Tény, hogy ezekre a dolgokra nem most van igény, de azt viszont be kell lássuk: ez a jövő zenéje, hogy egy vagy tíz év múlva, azt nem tudni, de akkor is ez lesz. És a CashCube ezt tudja, a lehetőség, a kommunikációs irányok megvannak benne, csak fejleszteni kell rá, nem gépet cserélni!
 
Szokás szerint nem állítom szembe a többi géppel, hiszen mind az igények, mind a vélemények eltérőek, és nem döntőbírát játszunk a gépek között. Van akinek tényleg a legidálisabb ez a gép (mint ahogy más gépekre is igaz), van akinek "kicsi" lesz - 600-700 napi nyugtánál többre még a forgalmazó sem ajánlja.
 
Ja, és azért első rész, mert lesz folytatása, ha már 10000-20000 db van a piacon, akkor több a tapasztalat is :)


Kapcsolódó képek:

 

vonal

Cimkék: cashcube, cashcube light, online pénztárgép, pénztárgép teszt, teszt, la pénztárgép, tekinvest,

Kapcsolódó hírek:


Euro felkészülési időszak 2019 január 1. után az online pénztárgépeknél!
Mi is történt, hogy ez a kérdés felmerülhet? Korábban - az első online pénztárgépes rendelet idején - az euró átáll...

Micra és Montel Jota, Mini frissítések folyamatban...
Miután most már a Montel forgalmazásában lévő gépek is megkapták az engedélyt a legfrissebb szoftverre, így gyakorlatilag tömegess...

Újabb online pénztárgép frissítési hullám: Micra Jota M és Micra Mini M
  A Micra-Metripond Kft. tervei szerint hamarosan megkezdődnek az A008 Micra Jota M és az A006 Micra Mini M pénztárgépek legújabb...

A FinalWire ma újabb frissítést adott ki népszerű rendszer-információs szoftverének PC-s verziójához
Az 5.92-es verzió Intel Skylake-X benchmark-al és AMD Radeon RX 500 támogatással érkezik, valamint a legújabb nVIDIA és AMD GPGPU számítá...

Új bestia született! - Continuum KL-C1200PL
  Magyarország egyik büszkesége a számítástechnikában újra nagyot alkotott! Megszületett az új családtag a Kolink műhely...

Szivárognak az engedélyek: Sento M és Sento-H, valamint egy új hordozható, a TaxHandy
Újabb pár engedélyt adott ki az MKEH a mai napon: két már eddig is működő gépet - Micra Sento M (A002) - Montel Sento-H (A003)...

Akkumulátorról szabadon online pénztárgéppel? Előfordulnak fura dolgok!
Mi is több hívást kaptunk már: "3 órát bír ki maximum, utána tölteni kell!" Ez ugye egy akkumulátoros - hiszen hordozható e...

Újabb hordozható online pénztárgép kapott engedélyt!
  A mai napon kapta meg az engdélyt a Fiscat iPalm online pénztárgép új műszaki rendeletnek megfelelő paraméterekkel HORDOZHATÓ o...

Volt egyszer egy mondat... Talán igaz sem volt
  Nem oly rég - 1 napja - jelent meg eg közlemény a NAV oldalán, amely az online pénztárgép használatra kötelezett adóalanyi kö...

NAV közlemény: új pénztárgép használatra kötelezett - új engedély!
  Bár még mindig nem tiszta teljesen a jogszabály értelmezés, de a NAV - mint ellenörző hatóság - a mai nap közlemény...



Megosztás Twitteren Megosztás Facebookon Megosztás Iwiwen
Hírek - Összes hír

Mi várható e-nyugta bevezetésétől?

Ismét változik az vendéglátós NTAK bevezetés határideje?

NTAK hírek: Hosszabb felkészülési időt kezdeményezett az MTÜ az NTAK-csatlakozására

NTAK regisztráció után megjelent az első dokumentáció is

RENDKÍVÜLI NYITVATARTÁS

Automata regisztráció: határidő június 30.!

Még egy kör a taxis hiénák ellen?



Kérdések - Összes kérdés

-

-

- xzf3qp

- Üdvözlöm!

Marton Zoltán vagyok a Chrome-Soft Kft. munkatársa, a FisCat Adóügyi nyomtatóval kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

Az általunk fejlesztett

- Tisztelt Armacash!
Hogyan lehet CipherLab8000 típusú adatgyűjtőbe tört értéket rögzíteni?
A kilóra értékesített felvágottak leltározásánál nagy segítség lenne ha tudná

- Tisztelt Armacash,

hogyan tudok a Datecs DP-25 pénztárgépemből gyűjtőnkénti jelentést kinyerni?

köszönöm a választ

- T. ArmaCash!
A kasszafióknál mit jelent a 6V nyitófeszültség?
Köszönettel:
Pintér Sándor

Gyorskereső
 


Online pénztárgép AEE-XML napló fordító


A gombra kattintva kipróbálhatja az online pénztárgépekből kinyerhető naplófájlok elemző és megjelenítő eszközét!




Kategória


Belépés
Felhasználónév:


Jelszó:


  Regisztráció

Elfelejtette jelszavát?